Strumporna vi behöver till olika ändamål

Varför använda strumpor? Vi alla gör det, i alla fall på vintern. Det finns dock andra skäl till att använda strumpor som inte har med värme att göra. De flesta människor tror att det är hygieniskt bättre än att gå barfota, eftersom det håller fötterna renare och torrare. Det kan också minska risken för fotsvamp eller andra hudproblem.

 

Strumpor kan också vara bekväma, beroende på vilken typ du väljer. Om du har problem med dina fötter eller ben, kan det vara skönt att ha lite stöd och komfort från strumporna. Då kan stödstrumpor vara användbara. Om du gillar att använda skor utan strumpor, kan det vara klokt att investera i en bra par bomullsstrumpor för att minimera risken för blåmärken eller andra skador.

 

Så användning av strumpor är inte bara för vintermånaderna. Faktum är att det finns många goda skäl till att bära dem året runt. Om du är osäker på vilken typ av strumpa som passar dig bäst, prata med en skoaffär eller en fotspecialist. De kan hjälpa dig att välja rätt strumpor för dina behov.

 

Olika typer av strumpor för olika aktiviteter

Om du t.ex. gillar att gå på löpbandet eller springa på asfalten, är det bäst att använda en mjukare socka som är tillverkad av bomull eller polyester. Dessa sockar kommer att absorbera stötar och vibrationer, så att dina fötter inte blir trötta eller ömma. De finns i olika längder och tjocklekar, beroende på vad du behöver.

 

Om du gillar att gå på stigar eller i skogen, är det bäst att använda en hårdare socka som är tillverkad av naturligt material som merinoull. Dessa sockar är tåliga och kommer att hålla dina fötter varma och torra. De finns i olika längder och tjocklekar, beroende på vad du behöver.

 

När du ska ut och flyga kan det vara bra att ha stödstrumpor för att undvika problem med benen och fötterna. Om du är äldre eller har andra underliggande problem kan detta exempelvis motverka blodproppar i benen. Om du reser längre sträckor och sitter still i långa perioder kan det göra att du får en sämre blodcirkulation. Detta syns och känns ofta väldigt tydligt på att fötterna och benen kan svullna. Blodet kan då samlas i benen och om det levrar sig är risken stor för en blodpropp i benet. Därför är det viktigt att ha stödstrumpor vid alla längre resor eller när du ska sitta still en längre tid. Risken för blodpropp är extra stor i flygplan. Luften i kabinen är ofta torr vilket gör att du förlorar vätska och då levrar sig blodet lättare. På planet sitter man oftast väldigt trångt dessutom och rör knappt på sig under flera timmar.

 

 

En kommentar till “Strumporna vi behöver till olika ändamål”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *